Antwerpse start-up Minze Health brengt innovatieve tool op de markt voor diagnose en opvolging van patiënten met plasproblemen

ANTWERPEN, 04 april 2018 – ’s Werelds belangrijkste congres voor urologie, EAU18 (Kopenhagen), was het decor voor de officiële lancering van Hospiflow en Homeflow – de eerste producten van het Antwerpse Minze Health. Hospiflow en Homeflow maken het artsen mogelijk om mannen, vrouwen en kinderen met plasproblemen en blaasfunctiestoornissen op een natuurlijke en comfortabele wijze te diagnosticeren en op te volgen, zowel in het ziekenhuis als bij de patiënt thuis. Minzes systeem is een wereldwijde primeur. Het maakt uroflowmetrie mogelijk op een normaal toilet, kan gekoppeld worden aan een mobiele plasdagboek-app en heeft een platform waarop artsen alle data kunnen consulteren. Na een uitgebreide reeks klinische en veiligheidstesten heeft Minze zonet de belangrijke ISO13485 en CE certificering voor medische apparatuur verkregen en de eerste commerciële leveringen staan gepland voor mei 2018. Minze Hospiflow en Homeflow verhogen het comfort voor de patiënt en dragen bij tot verbeterde resultaten en kostenefficiëntie in de urologiepraktijk.
 
 

“Eén op de twee mannen boven de 40 jaar wordt ooit geconfronteerd met plasproblemen en bijna één op de vijf volwassenen – mannen zowel als vrouwen – heeft te kampen met ongemakken zoals een overactieve blaas of ’s nachts moeten opstaan om te plassen,” zegt Jiri Vermeulen, CEO van Minze. “Vandaag gebeuren alle urologische onderzoeken op behoorlijk oncomfortabele toestellen in het ziekenhuis of de dokterspraktijk. Het afleveren van een plas op dergelijke uroflowmeters, in plaats van op een normaal toilet, zorgt vaak voor ongemakken bij de patiënt die de resultaten van de meting (kunnen) beinvloeden. Bovendien moeten artsen hun diagnose en voorgestelde behandeling baseren op een beperkt aantal metingen die mogelijk niet representatief zijn. Met Homeflow en de gekoppelde plasdagboek-app stellen we artsen in staat hun patiënten thuis te diagnosticeren en op te volgen, zodat ze bij de diagnosestelling veel meer metingen ter beschikking hebben en zich tijdens consultaties kunnen focussen op de patiënt en de behandeling. Hospiflow daarentegen, is een oplossing voor in het ziekenhuis of de praktijk waar de patiënt zich comfortabel bij voelt doordat het gebruikt kan worden op ieder/een gewoon toilet”.

“Om dergelijke producten voor de medische sector op de markt te brengen, is het uiteraard van groot belang dat de veiligheid en de goede werking kunnen worden gegarandeerd. Na uitgebreide technische tests en audits van zowel het toestel als de bijhorende software heeft SGS, de Belgische classificatieorganisatie, aan Minze de ISO13485 en CE Klasse 1(m) certificering toegekend. Dat toont onder meer aan dat we de nodige kwaliteitsprocessen hebben die de veiligheid garanderen en bewijst dat het toestel wel degelijk meet wat het moet meten,“ zegt Josef Sageder, CTO van Minze. “Het behalen van ISO en CE certificering is een bijzonder belangrijke mijlpaal in het leven van elk bedrijf dat producten maakt voor de medische sector, aangezien het officieel aangeeft dat het product veilig en conform is en dus op de markt mag worden gebracht.”

De afgelopen maanden zijn Minze Homeflow en Hospiflow uitvoerig getest in verschillende ziekenhuizen in Nederland en België. Artsen die bij deze klinische testen waren betrokken, waren erg enthousiast en zichtbaar onder de indruk van de eenvoud in gebruik en de positieve reacties van hun patiënten. Verpleegkundigen, van hun kant, waren zeer tevreden over de flexibiliteit, het gebruiksgemak en de  hygiëne van Minze Hospiflow en Homeflow.

Recent heeft Minze Health zijn eerste producten officieel voorgesteld op EAU18, ’s werelds grootste urologiecongres met meer dan tienduizend aanwezige artsen en mensen uit de medische wereld. Urologen uit alle hoeken van de wereld hebben in groten getale interesse getoond om ‘early adopter’ te worden en ook vanuit de industrie, farma- en academische wereld wordt er uitgekeken om te kunnen starten met klinische studies en wetenschappelijk onderzoek. Kinesisten gespecialiseerd in de bekkenbodem hebben zich eveneens alvast enthousiast uitgelaten.
“Vanaf mei 2018 wordt er in een eerste fase van start gegaan met de commercialisering in België en Nederland, maar gezien de grote vraag van potentiële gebruikers van overal ter wereld, zullen Homeflow en Hospiflow in een volgende fase ook internationaal worden verkocht,” aldus Gilles Tas. “Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar landen binnen de EU, maar na goedkeuring van de FDA, zullen ook de Verenigde Staten snel volgen.”

Over Minze Health

Minze Health is een ‘digital health’ bedrijf gevestigd in Antwerpen. Het ontwikkelt en vermarkt medical devices met een focus op urologie. Minze’s eerste producten zijn Homeflow en Hospiflow, een gebruiksvriendelijke en representatieve methode voor de diagnose en opvolging van mannen, vrouwen én kinderen met plasproblemen. Huidige klanten zijn ziekenhuizen, urologen en kinesisten met een focus op de bekkenbodem in België en Nederland, met verdere Europese expansie voorzien vanaf Q3 2018. Minze Health maakt deel uit van het gerenommeerde imec.istart-programma dat recent door UBI Global opnieuw werd verkozen tot beste Europese ‘University Business Accelerator’.

https://www.minzehealth.com

Contact:
Jiri Vermeulen, CEO // + 32 472 46 17 81 // jiri.vermeulen@minzehealth.com
Gilles Tas, CCO // +32 479 24 91 43 // gilles.tas@minzehealth.com